Wyszukiwarka

Kolorowo i smacznie

23 czerwca 2022

Podczas podawania posiłków, szczególnie w naszym Zakładzie Pielęgnacyjno – Opiekuńczym w ZOZ w Brodnicy szczególną uwagę zwracamy na sposób przygotowania posiłków i ich kolorystykę. Dlaczego? Ponieważ wielu naszym pacjentom ze względu na stan zdrowia brakuje apetytu.

Kolorowe jedzenie wpływa korzystnie ma apetyt. Im więcej kolorów na talerzu, tym bardziej potrawa zachęca do zjedzenia posiłku. Zróżnicowanie barw oznacza zazwyczaj także obecność różnych warzyw lub owoców. Te z kolei dostarczają niezbędnych składników odżywczych, są cennym źródłem błonnika.

– przy doborze posiłków dla pacjentów najważniejszy jest jego stan zdrowia i odpowiedni dobór składników odżywczych, tak aby pomóc pacjentowi wrócić do zdrowia, ale też zwracamy uwagę właśnie na kolorystykę, która dodaje apetytu – mówi dietetyk brodnickiego szpitala mgr. inż. Barbara Ostrowska – w zależności też od chorób pacjencie mają różne diety np. lekkostrawną, wysokobiałkową, niskotłuszczową, czy cukrzycową. Często więc nawet na jednej sali pacjenci otrzymują różne posiłki. Diety mają także dzieci np. ze względu na alergię na laktozę lub gluten. Mamy także potrawy wegetariańskie.

Posted in Aktualności

Accessibility Toolbar