Wyszukiwarka

Będą panele słoneczne i większy parking

16 stycznia 2018

W szpitalu powiatowym  w Brodnicy po kogeneracyjnej modernizacji kotłowni  realizowany jest drugi etap ekologicznych zmian w systemie ciepłowniczym szpitala.  Ruszył projekt „Instalacja próżniowych kolektorów słonecznych do wspomagania przygotowania ciepłej wody użytkowej oraz rozbudowy miejsc parkingowych wraz z zadaszeniem z miejscem dla pola próżniowych kolektorów słonecznych oraz drogą dojazdową na terenie Zespołu Opieki Zdrowotnej w Brodnicy”

Przedmiotem projektu jest inwestycja polegająca na budowie zadaszenia, na którym zostanie usytuowane pole dla 40 próżniowych kolektorów słonecznych, nad istniejącymi i projektowanymi miejscami do parkowania wraz z instalacjami i urządzeniami, a także niezbędną infrastrukturą techniczną. Próżniowe, fototermiczne kolektory słoneczne zostaną zainstalowane na specjalnie skonstruowanej wiacie stalowej o powierzchni 0,05ha, natomiast pozostałe urządzenia zostaną zamontowane w budynku istniejącej kotłowni.

W ramach projektu zostanie wykonany również parking o powierzchni 0,025 ha na ok. 18 pojazdów oraz droga dojazdowa do parkingu o powierzchni 0,020ha. (teren pomiędzy Przychodnią Rodzinną i budynkiem kotłowni)

Zostanie również wykonana doziemna kanalizacja deszczowa odwodnienia drogi oraz zadaszenia, przełożenia hydrantu przeciw pożarowego nadziemnego w obrębie projektowanej drogi, doziemnego obiegu instalacji solarnej i elektroenergetycznej w zakresie oświetlenia stanowisk parkingowych.

Wartość całej inwestycji to 792 073,76 zł
199 625,03 zł – dofinansowanie UE
20 000,00 zł – Starostwo Powiatowe w Brodnicy
568 930,93 zł – ZOZ Brodnica

26982116_2050102815003291_1811180616_o

Napisano w kategorii Aktualności